Vrijhandelsovereenkomst tussen EU en Ecuador

Met ingang van 1 januari 2017 is Ecuador onderdeel van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU , Peru en Colombia. Dit heeft als grootste wijziging tot gevolg dat de invoerrechten wijzigen.

Voor 95 procent van de goederen vanuit Ecuador worden de invoerrechten verlaagd naar 0%. Als u de invoerrechten van uw producten bevestigd wilt hebben bij import in de EU dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Voor producten vanuit de EU geldt dit voor 60% bij invoer naar Ecuador. De andere 40% wordt door Ecuador geleidelijk teruggebracht naar 0%.

Certificaten van oorsprong Form A afgegeven in Ecuador kunnen vanaf 1 januari 2017 niet meer worden gebruikt voor het preferentiële tarief bij invoer naar de EU. De oorsprong van de goederen moet aangetoond worden door middel van een EUR1 certificaat.

Voor zendingen met een waarde onder de € 6.000,- kan in plaats van een EUR1 certificaat gebruik worden gemaakt van een oorsprongsverklaring. Boven de € 6.000,- is dit bij export enkel mogelijk als de exporteur in het bezit is van een vergunning toegelaten exporteur. Wilt u een Eur1 aanvragen, wenst u meer informatie over de vergunning toegelaten exporteur of over exporteren of importeren in het algemeen, neem dan contact met ons op.