Europees voorstel voor vereenvoudiging CBAM-regels

dinsdag 25 maart, 2025

De Europese Commissie (EC) heeft een voorstel ingediend om het proces rondom het nieuwe Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) te vereenvoudigen. In het eerste deel van de proefperiode is gebleken dat de administratieve last die de CBAM-procedure met zich meebrengt erg hoog is; iets wat door veel belanghebbenden is aangekaart. Er blijkt ruimte te zijn om het proces te vereenvoudigen. De EC gaat zich hier nu over buigen.

Wat is CBAM?
Het CBAM is ingevoerd nadat in veel Europese landen strengere regels zijn gekomen omtrent de uitstoot van CO2 bij de productie van ijzer en staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. Gevreesd werd dat bedrijven hun productie zouden gaan verplaatsen naar landen met minder strenge regels en/of waar ze niet hoeven te betalen voor hun CO2-uitstoot. Het CBAM zorgt voor een prijscorrectie aan de grens van de Europese Unie in de vorm van een aanvullende heffing bij import van bovengenoemde producten uit een niet-EU land.

Overgangsperiode
Bij de invoering van het CBAM in oktober 2023 is een overgangsperiode tot december 2025 afgesproken. In deze periode moeten importeurs of hun vertegenwoordiger elk kwartaal rapporteren hoeveel CO2 er is uitgestoten bij de productie van de geïmporteerde CBAM-goederen. Verder gelden er nog geen verplichtingen. Deze overgangsperiode is uitdrukkelijk bedoeld om kennis en ervaring op te doen, zodat alle betrokkenen zich goed kunnen voorbereiden op het CBAM vanaf 2026.

Vereenvoudiging
Naar nu blijkt is de administratieve last die de hele procedure met zich meebrengt onnodig hoog is. De EC heeft daarom een aantal voorstellen gedaan om het CBAM te vereenvoudigen, waaronder:

  • Importeurs van kleine hoeveelheden CBAM-goederen (tot 50 ton per jaar) worden vrijgesteld van alle verplichtingen. Dit betekent een uitzondering voor zo’n 90% van de importeurs, terwijl nog steeds ruim 99% van de emissies onder CBAM blijven.
  • Voor grote importeurs die wel boven de CBAM-norm zitten wordt de procedure omtrent berekening en aangifte versimpeld. Zo wordt het toepassen van standaardwaarden eenvoudiger, komen er standaardwaarden voor de betaalde koolstofprijs en de verplichting om elk kwartaal certificaten aan te kopen wordt verminderd van 80% naar 50% van de ingebedde emissies van de geïmporteerde goederen. Daarnaast wordt het mogelijk om een adviseur aan te stellen die namens de importeur de CBAM-aangifte indient.
  • Ook wil de EC het CBAM effectiever maken voor de lange termijn, door sterkere regels te creëren en zo ontwijking en misbruik te voorkomen.


En nu?

Het voorstel van de EC moet eerst nog worden voorgelegd aan het Europees Parlement, wat eventueel nog wijzigingen kan aanbrengen. Daarna moet het nog het Europese wetgevingsproces doorlopen. Hoe lang dit duurt precies gaat duren is onzeker, maar de EC heeft wel aangekondigd dat ze de procedures snel wil doorlopen.

WA Customs volgt alle ontwikkelingen op het vlak van de CBAM-regelgeving op de voet en informeert u zodra er wijzigingen worden doorgevoerd die invloed hebben op uw handel of organisatie.

Vragen? Neem contact met ons op