Vele bedrijven onderschatten het belang van het in orde brengen van de documentatie bij export. Vaak staat u er niet bij stil dat wanneer u goederen verkoopt aan een land buiten de Europese Unie er toch een aantal valkuilen zijn waar u rekening mee dient te houden(ja ook als u EXW verkoopt)!!

Het belangrijkste voor u(als exporteur) is dat u zorgt voor de benodigde bewijslast dat de export naar het derde land daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit omdat u de goederen verkoopt met BTW-0%. Als u dit bewijslast niet heeft loopt u risico bij een controle van de belastingdienst.
De eenvoudigste manier om deze bewijslast te ontvangen is het in de hand nemen van een eigen douane expediteur. Deze verzorgt het exportdocument welke met de zending meegaat.

Daarbij kan het zijn dat er bij export aanvullende documenten verlangt worden.
Wellicht dient uw product gekeurd te worden.
Misschien zijn er wel restricties bij export van een bepaald product of naar een bepaald land.
Wat is het land van bestemming, dienen ze daar certificaten te ontvangen voor verlaging van de invoerrechten.
Zijn er restituties van toepassing op dit product? Zo ja heeft u daar recht op?

Zoals u ziet zijn er vele zaken waar u rekening mee dient te houden. Het is uiteraard preken voor eigen parochie, maar voor in verhouding lage kosten ten opzichte van de risico’s is het toch verstandig om dit weg te leggen bij een douane-expediteur.

Neem daarom nu gelijk contact op.