Acrylamide is een verontreiniging in voedingsmiddelen die het risico op kanker bij alle leeftijdsgroepen kan vergroten.
Om deze reden heeft de EU passende risico beperkende maatregelen vastgesteld. Deze maatregelen hebben als doel de hoeveelheid acrylamide in voedingsproducten te monitoren en waar nodig te reduceren. Acrylamide ontstaat wanneer de asparagine en suikers in producten worden bereidt bij temperaturen van meer dan 120 graden en een lage luchtvochtigheid.
Om welke producten gaat het?
Wat zijn de maatregelen?
Dit is per product verschillend, in bijlage I & II van de verordening staan de maatregelen per product aangegeven. Bijvoorbeeld de selectie van geschikte aardappel rassen met het laagste gehalte asparagine en suikers.
Bemonstering
Producenten en handelaren van de bovengenoemde producten dienen een programma te ontwikkelen voor eigen bemonstering en analyse van de acrylamide gehalten. En dienen hier ook een register van bij te houden. De verordening bepaald ook dat lidstaten officieel moeten gaan controleren op de bemonstering .
Referentieniveaus
In bijlage IV van de verordening staan de referentieniveaus per product genoemd. De referentie waardes worden in microgram per kilo uitgedrukt. Er wordt per productgroep aangegeven hoeveel acrylamide er in de levensmiddelen producten mag zitten.
Wilt u meer weten over deze verordening, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.